KORNEA TRANSPLANTASYONU (NAKLİ)

Kornea Nakli, Yapay kornea Boston K-pro Nakli, DALK, DMEK, kök hücre nakli, ve Amniyon (Bebek zarı) nakli ameliyatlarında neden Prof. Dr. Orkun Müftüoğlu?

2007 yılından beri, 15 yıldan fazla süredir aktif olarak kornea nakli ameliyatı yapmaktayım. İlk kornea nakli ameliyatımı ABD’de yaptım. O tarihten bu yana 1000’in üstünde kornea nakli ameliyat gerçekleştirdim.

ABD’de Dallas’ta Amerika’nın en büyük göz ve kornea (lazer ameliyatının yapıldığı organ) lazer merkezinde 5 ayrı hastanesi olan University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas’ta 2 yıl boyunca, Amerikan Tıp Lisansı (ECFMG) ve Texas Tıp Lisansı ile bilfiil Amerika’lı gözler üzerinde kornea nakli ameliyatları yaparak üst ihtisas yaptım (bakınız: sertifikalar) ve tecrübe kazandım. Bu ihtisasım ABD tarafından birebir tanınmakta ve lisanslanmaktadır.

Bu sırada kornea nakli ile ilgili en önde gelen cerrahlardan olan kornea dergisinin eski editörü Prof. H Dwight Cavanagh, ve Prof. James P. McCulley, DSEK-DMEK konusunda öncü Prof. Vinod Mootha ile beraber çalıştım. Prof. James P. McCulley gözetiminde bir günde 5 adet kornea nakli ameliyatını gerçekleştirdiğim oldu.

FEMTOSANIYE LAZER İLE KORNEA NAKLİ konusunda Amerikadan Grant (Proje Bursu) kazanarak özellikle FEMTOSANIYE DALK ve FEMTOSANIYE ENDOTEL NAKLİ ameliyatlarını geliştirmeye çalıştım.

Kornea Nakli son 20 yılda çok gelişti. Artık klasik kornea nakli sayısı azalmıştır.
Aşağıda anlattığım çok özel Kornea Nakilleri artık ön plandadır:

  • Endotel hastalıkları ve Fuchs hastalığında (yani korneanın %90’ını oluşturan stroması sağlam ise) artık DMEK, DSEK, DWEK ameliyatları tercih edilmektedir, Bu nakil dikişsiz nakil olarak da bilinir. Normal Kornea nakillerine göre hasta hem daha çabuk düzelir, hem de görme kalitesi çok iyi olur.
  • Endotelin sağlam olduğu ama Stromanın hastalıklı olduğu KERATOKONUS ve Stromal Skar hastalıklarında ise DALK adı verilen nakli tercih edilir. Böylece Red oranları %0’a yaklaşır ve bir çarpma durumunda daha korunaklı olur. DALK isimli ameliyat için dünyada ilk defa “Visco-Bubble”
    isimli ameliyat tekniğini tanımlayarak yayınladık.
  • Göz yüzeyinde aşırı damarlanma ile giden hastalıklarda Kornea nakli mutlaka red olur. Bazen de bir kaç kez kornea nakli yapılmasına rağmen Red gerçekleşir. Bu durumda körlüğü yok edebilmek için tek kullanılabilecek yöntem BOSTON K-PRO ismi verilen sistemdir. Ancak bu sistemin ameliyatını yaparken çok iyi takip yapmak, her tür müdahaleyi çok hızlı yapmak, kornea değişimi, Glokom ameliyatları ve takibi, çok hızlı vitrektomi – retina ameliyatlarını yapabilmek gereklidir. 2015 yılından beri 30’un üzerinde kişiye Boston K-Pro sistemi uyguladım.
  • Düzelmeyen limbal yetmezliklerde LİMBAL KÖK HÜCRE NAKLİ özellikle yıllardır uyguladığım bir yöntemdir. Bununla beraber OTONAKİL ile hücreler özellikle çoğaltılabilmektedir. Bu nakilleri yapabilmek için göz yüzeyini çok iyi hazırlamak gerekmektedir.
  • AMNİYON (BEBEK ANNE ARASI) ZARI NAKLİ ile göz yüzeyini etkileyen birçok hastalıkta yıllardır tedavi uygulamaktayım. Burada özel yaklaşımlar ile zarın etkinliğini ve başarıyı arttırmak mümkündür.

Kornea hastalıklarında önemli bir tanı aracı olan KONFOKAL MİKROSKOPİ ile ilgili birçok çalışma yaptım.
Kornea nakilleri ile ilgili 30’un üstünde A grubu dergilerde bilimsel çalışmalarım makalelerim yayınlanmıştır. Bu çalışmalarıma 1000’in üstünde atıf gelmiştir. Bu çalışmalarıma
(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=muftuoglu+o&filter=simsearch3.fft)
den ulaşabilirsiniz. Bu çalışmalar arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Endotel nakli sonrasında görmeyi etkileyen faktörler
  • Endotel nakli ve katarakt ameliyatında mercek hesaplanması
  • Keratokonus’lu hastalarda DALK ile ilgili yeni teknikler
  • DALK ameliyatıın mikroskopik olarak incelenmesi
  • DALK ameliyatı sonrası komplikasyonların düzeltilmesi
  • Boston K-Pro sonuçları, komplikasyonların düzeltilmesi ve tedavisi
Paylaş