AKILLI MERCEK
Akıllı Mercek ameliyatında neden Prof.Dr. Orkun Müftüoğlu?
2005 yılından beri, 15 yıldan fazla süredir aktif olarak akıllı mercek uygulaması yapmakta ve bu konu ile ilgili çalışmaktayım İlk modellerinden bu yana çok farklı akıllı mercek uygulaması ile ilgili tecrübem bulunmaktadır. 30000 üzerinde katarakt ve akıllı mercek ameliyat tecrübem bulunmaktadır. Bu ameliyatlar arasında her türlü zorlu hesaplamalar, zorlu hastalar, mevcuttur.
Avrupa’nın en önde gelen lazer merkezi olan VİSSUM – Instituto Oftalmologico Alicante’de dünyada Lazer konusunda en fazla yayını olan Prof Jorge Alio ile lazer ve akılllı mercekler üzerine üst ihtisas (bakınız: sertifikalar) yaptım. Bilfiil Avrupa’lı hastalar üzerinde ameliyat yaparak eğitim aldım.
ABD’de Dallas’da Amerika’nın en büyük göz ve katarakt akıllı mercek (merkezinde 5 ayrı hastanesi olan University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas’da 2 yıl boyunca, Amerikan Tıp Lisansı (ECFMG) ve Texas Tıp Lisansı ile bilfiil Amerika’lı gözler üzerinde ameliyat yaparak üst ihtisas yaptım (bakınız: sertifikalar) ve tecrübe kazandım.
Amerika’da Dallas-Fort Worth bölgesinde yerleşik olan en büyük göz cerrahi firması olan ve katarakt merceği – akıllı mercek konusunda dünyada en önde gelen Alcon firması ile çalışmalar yaptım.
Amerika’da ve dünyada akıllı mercek konusunda en önde gelen Prof. Wayne Bowman ile çalıştım.
Amerika’da katarakt ve mercek hesabı konusunda en önde gelen, eski JCRS editörü Prof. Douglas D Koch ile çalıştım.
Akıllı mercek ameliyatını yapabilmek için çok iyi Katarakt Ameliyatı yapabilmek gerekmektedir. Bu konuda en zor ameliyatlar dahil birçok tecrubem olmuştur. Özellikle zorlu katarakt ameliyatları ile ilgilenmekteyim. Bu konudaki tekniklerimle ilgili yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda canlı cerrahi, video, sunumlarım olmuştur.
Katarakt ameliyatının bir çok komplikasyonu olabilmektedir. Bunlar arasında retina vitreus, kornea ve glokom problemleri en başta gelenleridir. Bu konular açısından hem eğitim hem de ciddi tecrübem olması dolayısı ile katarakt esnasında veya sonrasında oluşabilecek sorun ve komplikasyonların tedavisinde oldukça deneyimliyim.
Dünyada ve Türkiye’de katarakt konusunda en önde gelen kişilerden olan Dr Bekir Sıtkı Aslan ile düşük enerji – sıvı akımı ile göze en az hasar veren katarakt ameliyat tekniğini geliştirdik. Bu tekniğimiz bu konu hakkında ne önde gelen Journal of Cataract Refractive Surgery dergisinde yayınlanmıştır. Bu sayede çok daha güvenli katarakt ve akıllı mercek operasyonları yapmak mümkün olabilmektedir.
Akıllı merceklerin başarısı için mercek hesaplaması çok önemlidir. Bu konuda çok sayıda teknik geliştirip, bilimsel çalışma yaptım.
Akıllı Mercekler ile ilgili 20’nin üstünde çoğu A grubu dergilerde bilimsel çalışmalarım makalelerim yayınlanmıştır. Bu çalışmalarıma 1000’in üstünde atıf gelmiştir. Bu çalışmalarıma (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=muftuoglu+o&filter=simsearch3.fft) den ulaşabilirsiniz. Bu çalışmalar arasında şunlar bulunmaktadır:
- Akıllı merceklerin uzun dönemli takibi
- Akıllı merceklerde astigmatın tedavisi
- Akıllı merceklerde gece görme bozuklukları
- Akıllı merceklerde YAG lazer ile düzeltme ihtiyacı
- Akıllı Merceklerde Kuru göz ve tedavisi
- Akıllı merceklerin hesaplanması, özellikle zorlu gözlerde akıllı mercek derecelerinin hesaplanması
- Akıllı mercek ameliyatı sonrasında derece kalırsa lazer ameliyatı
- Lazer ameliyatı sonrası akıllı mercek takılması ve gerekirse tekrar lazer ameliyatı
- Akıllı mercek ameliyatı için riskli grupların, olabilecek en düşük riskli gruplar dahil, tanınması ve ayrılması
- ¨Lazer ameliyatı sonrasında katarakt merceği hesaplaması ¨çalışması ile Avrupa Katarakt ve Lazer Derneği ESCRS – European Society of Cataract and Refractive Surgeons ‘de birincilik ödülü aldım.
Akıllı mercek göz ameliyatında en önemli kavram nedir? Güvenliktir. Öncelikle cerrahın çok iyi bir katarakt cerra
Akıllı mercek ameliyatının problemleri – komplikasyonları var mı? Evet bir sürü vardır. Bu komplikasyonlar ile ilgili birçok bilimsel makale ve kitap yazımında bulunduk. Hemen bütün komplikasyonları görüp tedavisi ile ilgilendik. Bu nedenle hepsine karşı önlem alıp engellemek çok önemlidir. Cerrahın bu sorunlara hakim olması önemlidir.
Lazer ameliyatının uzun dönemli sonucu biliniyormu? Evet, 30 yıldır bu ameliyat yapılıyor. Lazer ameliyatında benim de bulunduğum bir grup ilk defa uzun dönemli 10 yıllık sonuçları araştırdık. Bu çalışma sonrasında kime yapılıp kime yapılmaması gerektiği belirlendi. Bir nevi kuralları yerleşti. Uzun dönemde ne gibi sorunlar olduğu bunlara nasıl önlem alınması gerektiği bulundu.
Hangi Excimer lazer cihazları ile çalıştınız.? Hemen hepsi ile. Visx, Alegretto, Schwind, Zeiss. Hepsi ile de hatırı sayılır ameliyat yaptım. Bu nedenle cihazlara hakim olmak çok önemlidir.
Lazer Ameliyatı ile ilgili birebir yaparak bir üst ihtisas eğitim yaptınız mı? Evet. Hem de 2 kere. Amerika Birleşik Devletleri Dallas Texas da UT Southwestern Üniversitesinde 2 yıl boyunca bilfiil Amerikalı hastalar üzerinde lazer yaparak üst ihtisas yaptım. Bildiğiniz üzere ABD’de yasalar oldukça sert ve lisansı yoksa yurtdışından gelen birinin müdahale yapması imkansızdır. Bu yüzden ABD’de eğitim çok sıkıdır.
Lazeri cerrah mı cihaz m ı yapar? Tabii ki de cihaz önemli ama burada en önemli faktör Cerrahtır. Güvenlik analizi yapması, ve tecrübesi ile hastanın ihtiyacı olan dereceyi ayarlamasıdır. Nişan alan cerrahtır, iyi nişan alırsa iyi sonuç alır. Cerrah iyi ise daha düşük gibi görülen bir cihaz ile bile çoğundan daha iyi sonuç çıkarır.
Derecem ameliyat sonrası ¨0¨ mı olacak? Derece ayarlamasını nasıl yapıyorsunuz? Derece ayarlamasını kişiye göre ayarlıyoruz. Amacımız sadece 1 yıl sonra değil, 10 yıl, 20 yıl sonra da hastanın memnun olması ¨iyi ki yaptırdım¨ demesidir.