KERATOKONUS

Keratokonus tedavisinde neden Prof.Dr. Orkun Müftüoğlu? Kişiye özel Crosslinking – Çapraz Bağlama nedir? Kişiye özel Ring segment (halka parçası implantasyonu nedir?)

1999 yılından beri aktif olarak keratokonus tedavisi ile ilgilenmekteyim. Keratokonusta Sert Kontakt lens ve özel keratokonus kontakt lens uygulamaları konusunda Türkiye’nin en önde gelen doktorlarından Prof. Dr. Ayfer Kanpolat ile çalıştım.

Keratokonus’un sınıflamasını yapan Avrupa ve dünyada özellikle keratokonus tedavisi ve Ring implantasyonları konusunda öncü olan Prof. Jorge Alio ile üst ihtisas (bakınız: sertifikalar) yaptım. Bilfiil Avrupalı hastalar üzerinde crosslinking tedavisi ve ring implantasyonları yaparak tedavi yaptım.

Keratokonus’un olan hastalara 1000 den fazla “Kişiye özel ring implantasyonu”, 2000’den fazla “Crosslinking – çapraz bağlama” ve “kişiye özel çapraz bağlama”, 500’den fazla hastaya kornea nakli ameliyatı yaptım.

Keratokonus bir Kornea hastalığıdır. ABD’de Dallas’ta Amerika’nın en büyük kornea (lazer ameliyatının yapıldığı organ) merkezinde 5 ayrı hastanesi olan University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas’ta 2 yıl boyunca, Amerikan Tıp Lisansı (ECFMG) ve Texas Tıp Lisansı ile bilfiil Amerikalı gözler
üzerinde ameliyatları yaparak kornea konusunda üst ihtisas yaptım (bakınız: sertifikalar) ve tecrübe kazandım.

  • Keratokonus için kullanılan Ring’leri ilk geliştiren ekipte yer alan Prof. Steven Verity ile çalıştım
  • Keratokonus’un genetik çalışmalarını yapan Prof. Vinod Mootha ile çalıştım
  • Amerikalı ve İtalyan bir ekip ile Keratokonus için kullanılan DALK kornea nakli için yeni bir teknik geliştirdim ve DALK mekanizmasını açıklayan çalışmalar yaptım.
  • Femtosaniye lazer kullanarak Keratokonus hastalarında DALK ameliyatları
    ile ilgili ABD’de grant alarak çalışmalar yaptım.

Hiç belirli olmayan kişilerde keratokonus yakalanmaz ise ve bu hastalara lazer yapılırsa ciddi bozukluklar ortaya çıkar. Bu nedenle keratokonusun erken yakalanması çok önemlidir. Keratokonusun çok erken yakalanması ile ilgili çok önemli çalışmalar yaptım. Bu çalışmalarım gene konu ile ilgili en önemli dergi olan J Cataract Refract Surgery dergisinde yayınlanmıştır (Bakınız: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=muftuoglu+o+keratokonus&filter=simsearch3.fft).

En son Keratokonus hastalarında “Ring implantasyonlarının neden bazı hastalarda fayda verirken diğerlerinde yeterince etkili olmadığını” gösteren prestijli Cornea dergisinde yayınlanan bir çalışma yaptım (Bakınız: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=muftuoglu+o+keratokonus&filter=sims
earch3.fft)

Keratokonus ile ilgili 30’un üstünde A grubu dergilerde bilimsel çalışmalarım makalelerim yayınlanmıştır. Bu çalışmalarıma 1000’in üstünde atıf gelmiştir. Bu çalışmalarıma (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/term=muftuoglu+o&filter=simsearch3.fft) den ulaşabilirsiniz. Bu çalışmalar arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Keratokonus’un yaş ile beraber değişimi ve dağılımı
  • Keratokonusun erken yakalanması için Tomografik değerlerin etkinliği
  • Keratokonusta ring implantasyonlarının etkinliği, neden bazı kişilerde
    fayda verirken diğerlerinde yeterince etkili olmadığı
  • Keratokonus’un tanınması için Biyomekanik analiz kullanılması
  • Erken keratokonuslu hastaların normallerden ayrılması için özel teknikler
  • Epitel alınmadan ve alınarak yapılan crosslinkingin karşılaştırması
  • Keratokonuslu hastalarda katarakt ameliyatı
  • Keratokonuslu hastalarda fakik IOL – ICL ameliyatı
  • Keratokonuslu hastalarda crosslinking ile beraber lazer ameliyatı
Paylaş